top of page

Esther Oratorio

Cristiano Giuseppe Lidarti

​National Theater, Main Stage, 20h

European premiere

As the crown of this year's program, we would single out the European premiere of the oratorio "Esther" on February 6th, which will be performed in Europe for the first time after more than 200 years. 
The oratorio will be staged at the Grand stage of the National Theater in Belgrade, under the baton of festival director Stefan Zekić, directed by Ana Grigorović, and performed by our eminent artists in the main roles: Aneta Ilić (soprano), Sofija Pižurica (soprano), Marko Živković (tenor), Vuk Zekić (baritone); as well as the acclaimed instrumental in the instrumental solo parts: Mina Mendlsson (concertmaster), Ladislav Mezei and Milan Popović (continuo), together with Baruch Brothers Choir and the Jewish Chamber Orchestra. The scenography is signed by Dunja Kostić and the costumes are created by Sara Blam.


The score of the oratorio "Esther" (1774) by the Italian composer Christian Giuseppe Lidarti was rediscovered only in 1997 and is still considered one of the richest and most monumental works of Jewish art music of the 17th century, and the 18th century.
Saravalo's libretto, based on the text of the second version of Handel's oratorio (1732), "remained without music" until November 7, 1997, when Richard Andrews, a librarian at the University of Cambridge, found a handwritten score by Christian Giuseppe Lidarti called oratorio "Esther," in 1774. He then began to work on the reconstruction of the work, which resulted in the world premiere of the oratorio in May 2000 in Jerusalem, while the Belgrade audience will have the opportunity to attend the European premiere of this work.

Stefan Zekić, dirigent
 
Stefan color_edited.jpg

Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odsecima za dirigovanje i solo pevanje. Na istom fakultetu zaposlen je na Katedri za dirigovanje od 2022. godine. Od 2009. godine angažovan je kao dirigent, korepetitor i dirigent u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu. Osnivač je i umetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku Canticum Novum, dirigent Jevrejskog kamernog orkestra od njegovog osnivanja, glavni dirigent hora Braća Baruh sa kojim je osvojio brojne nacionalne i međunarodne nagrade na prestižnim festivalima i takmičenjima. Osnivač je i direktor Rosi festa.

 

Ana Grigorović, rediteljka
Ana crop_edited.jpg

Diplomirala je i magistrirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je sada na doktorskim studijama. Režirala je preko dvadeset dramskih i operskih predstava širom zemlje. Od 2013. godine Ana radi kao operska rediteljka u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je režirala nagrađivane operske i dramske produkcije. Osnivač je udruženja „Opera Lab“ čijom se delatnošću zalaže za razvoj operske umetnosti u zemlji. 

Aneta Ilić, sopran
 
IMG_20201230_213945_edited.jpg

Jedna je od vodećih vokalnih umetnica Srbije. Solo pevanje je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klase prof. Biserke Cvejić i prof. Irine Arsikin), gde je danas redovni profesor na Katedri za solo pevanje. Osnovu njene koncertne delatnosti čine resitali sa klavirom, a kao solistkinja sa orkestrom nastupala je gotovo na svim relevantnim festivalima u zemlji, izvodeći repertoar od baroka do savremene muzike. Njen operski repertoar obuhvata uloge u operama baroknih i pretklasičnih kompozitora, Mocarta, kao i kompozitora XX veka. Posebno mesto u njenom repertoaru čini srpsko muzičko stvaralaštvo – premijerno je izvela brojna dela domaćih autora, a mnoga od njih pisana su za nju ili za kamerni ansambl Donne di Belgrado, čiji je član. Ostvarila je veliki broj snimaka za Radio-televiziju Srbije, kao i za Holandski državni radio.

Vuk Zekić, bariton
 
vuk.png

Diplomirao je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom studija dobio je Specijalnu nagradu za najboljeg učenika generacije i Specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju za operske pevače - Citta di Alcamo (Sicilija). Od 2011. godine ostvario je više od 15 uloga u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vuk je sa velikim uspehom dva puta nastupio na festivalu Operosa u Crnoj Gori i na renomiranom Letnjem festivalu u Varni. Tokom svoje karijere imao je ogromno iskustvo u izvođenju savremenih opera i koncerata savremenih srpskih kompozitora. Uspešno se bavi pedagoškim radom u Muzičkoj školi "Stanković" gde je šef odseka solo pevanja. 

Sofija Pižurica, sopran
 
Sofija Pižurica_edited_edited.jpg

Rođena je u Beogradu, gde je, paralelno sa studijama književnosti na Filološkom Fakultetu, završila i osnovne i magistarske studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Biserke Cvejić. Proglašena je za studenta generacije i najboljeg studenta Beogradskog univerziteta, a zatim je postala i prvi doktor solo pevanja u Srbiji. Sofija Pižurica je prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a njen repertoar čini preko dvadeset uloga prvog faha. Čest je gost inostranih operskih kuća.

Marko Živković, tenor
 
Marko Zivkovic_edited.jpg

Diplomirao je solo pevanje kod prof. Nikole Mijailovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učestvovao je i osvajao nagrade na raznim takmičenjima u Srbiji i susednim zemljama i nastupao sa različitim ansamblima iz Beograda. Od 2014. nastupa kao solista u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu i Operi i teatru Madlenianum u Beogradu i na raznim festivalima. Nastupio je u više od 15 operskih naslova. Nastupao je i kao solista sa vodećim nacionalnim horovima u Srbiji, horom RTSa, a ostvario je i dva koncerta sa sa Beogradskom filharmonijom. 

Mladen Prodan, tenor
 
Prodan-Mladen-2_edited.jpg

Rođen je 1993. u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Završio je odnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti na odseku za solo pjevanje u klasi prof. Ljudmile Gros Popović. Potom završava i master studije u klasi prof. Nikole Mijailovića. Pohađao je majstorske kurseve Tomasa Hempsona, Srbe Dinića, Igora Vlajnića, Berislava Jerkovića. Član je operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.

Hor Braća Baruh
Braca Baruh.jpg

Hor Braća Baruh iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo.  Eminentni istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu. Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji, u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata. Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja ostvarena širom zemalja sveta, od Evrope i Azije do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine. Hor Braća Baruh redovan je učesnik svih najvažnijih festivala klasične muzike u zemlji i inostranstvu, odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad. Hor je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje, a na njegovom čelu se bile neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umetničke muzike. Za izuzetne uspehe koje je hor ostvario u poslednjih nekoliko godina zaslužni su, dirigent hora, Stefan Zekić i predsednica hora, Branka Cvejić Mezei. 

Mešoviti hor UA MO Stanislav Binički
Hor Binički_edited.jpg

Naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar. To je bio prvi orkestar u Srbiji koji je mogao koncertno izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku. Tradiciju tog orkestra, kroz tri veka, do danas čuva Umetnički ansambl MO Stanislav Binički, koji ove godine obležava 124 godine postojanja.

Stanislav Binički je bio važna  figura u domaćoj i svetskoj istoriji muzike. Za sobom je ostavio brojna dela klasične muzike koja za motiv imaju teme i melos naših prostora. Tvorac je prve srpske opere Na Uranku, ali pored mnogo važnih dela, izdvojićemo nama veoma važnu, patriotski nadahnutu kompoziciju Marš na Drinu.

Umetnički ansambl MO Stanislav Binički danas predstavlja ustanovu Uprave za odnose sa javnošću, koja svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću i žanrovskom prilagodljivošću, na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, ali i stručnoj javnosti. Od 2022. godine, nakon višegodišnje pauze, profesionalni sastav Ansambla je ojačan Mešovitim horom i solistima koji su postali neizostavni deo nastupa Ansambla. 

Jevrejski kamerni orkestar
jevrejski kamerni.jpg

Jevrejski kamerni orkestar osnovao je 2012. godine violončeista Ladislav Mezei, u saradnji sa B'nei B'rit ložom Srbije, a članovi orkestra su profesionalni muzičari jevrejskog porekla i njihovih prijatelji. Primarni cilj orkestra predstavljanje muzike jevrejskih kompozitora, kao i drugih kompozitora čija su dela inspirisana jevrejskim temama, a interpretacija orkestra povezana je sa tradicijom, kulturom i istorijom jevrejske zajednice u Srbiji.

Hor Braća Baruh

 

Sopran:

Ivana Jovanović

Maša Nedeljković

Tatjana Ivković

Isidora Matić

Anđela Vemić

Marija Todorović

Bojana Stojanović

Atina Gajdoš

Vanja Stevanović

Andrijana Kužet

Žana Krstić

Jelena Ripić Demić

Teodora Trajković

 

Alt:

Milica Andjelkovic Komatina

Teodora Vasić Tošić

Mina Pavlović

Jelena Jovičin

Ljiljana Marković

Sara Konstantinović

Esmina Nežović

Manda Egić

 

Tenor:

Zoran Stepanović

Andrija Krasojevic

Djordje Nenić

 

Bas/Bariton:

Aleksandar Pauković

Danilo Trajković

Ivan Dedić

Jovan Mihajlović

 

 

 

Mešoviti hor UA MO Stanislav Binički

 

Sopran:

Biljana Vasiljević Mitrović

Marijana Radosavljević

Nevena Tatomirović

Jovana Kovačević

 

Alt:

Jelena Zekić

Jovana Bjelić

Natalija Begović

 

 

Tenor:

Dragan Milanović

Matija Prodanović

Filip Milivojević

Zoran Knežević

 

Bas/Bariton:

Nikola Nikolovski

Strahinja Tričković

Svetozar Vujić

 

 

Jevrejski kamerni orkestar 

 

I Violine:

Mina Mendelson, koncertmajstor

Dušica Blaženović

Vesna Jansens

Ivana Zavišić

 

II violine:

Martina Miler

Milica Žugić

Violeta Ćirić

 

Viole:

Ena Vaganek

Jovan Muratović

Tijana Dimitrov

 

Violončela:

Ladislav Mezei

Nebojsa Janković

 

Kontrabas:

Boban Stošić

 

Flaute:

Jelena Španović

Ana Popović

 

Oboe:

Marija Lazić

Dragan Lazić

 

Horne:

Igor Lazić

Gordana Stojnić

 

Čembalo:

Milan Popović

bottom of page