top of page
Prva edicija festivala
 

Od 25. do 28. januara 2018. godine održana je dugo planirana i očekivana prva edicija muzičkog festivala Rossi fest, koji je ispirisan stvaralaštvom eminentnog kompozitora, Salamona Rosija (1570-1650), italijanskog Jevrejina čiji je opus jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne/ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

 

Rosijevo stvaralašvo poručuje da, ma koliko elementi jedne umetničke celine delovali raznorodno ili čak kontradiktorno, oni mogu tvoriti savršeno harmoničnu celinu ukoliko se tom putu prilazi sa puno ljubavi, razumevanja i tolerancije. Naš festival nosi upravo njegovo ime, simbolično predstavljajući uzvišene ciljeve koji se tiču razvijanja duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja.

Direktor festivala, Stefan Zekić

 

Nakon dugog perioda pažljivog osmišljavanja, organizacije i skupljanja resursa, održan je prvi Rosi fest, čiji je četvorodnevni program obuhvatao šest raznovrsnih koncerata, majstorske kurseve eminentnih stručnjaka i afirmisanih umetnika, konkurs za mlade kompozitore, kao i predavanje o Salamonu Rosiju uvaženog muzikologa i profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dr Ane Stefanović.

 

Koncertom Pesme Salomonove u izvođenju nagrađivanog ansambla Profeti della Quinta koji je prvu put nastupio u ovom regionu, u svečanom ambijentu Skupštine grada Beograda, otvorena je prva edicija Rosi festa, a na programu se se našle kompozicije Salomona Rosija, ali i Elama Rotema, umetničkog rukovodioca ovog vokalnog ansambla, koje su prvi put izvedene na našim prostorima.

 

Profeti della Quinta spadaju u sam vrh klasične scene kada je reč o ranoj muzici. Do njih je zaista teško doći i može se smatrati ambicioznim poduhvatom da baš oni gostuju na prvom Rosi festu, ali sam smatrao da ne postoji ansambl koji bi na bolji način otvorio prvi Rosi fest od onog koji je specijalizovan upravo za muziku Salamona Rosija, sa izdatim kompakt diskom njegovih dela i učešćem u sjajnom dokumentarnom filmu o Rosiju, Jozefa Rošlica.

 

Pored beogradske publike, prvog dana festivala i novosadska publika je imala priliku da uživa u koncertu sa programa Rosi festa - Jevrejska muzika širom svetaOmladinskog hora Adi iz Jerusalima, održanom u Novosadskoj sinagogi. Ovaj hor, kao dragi gost festivala, nastupio je i na koncertu sa nazivom Kol ha'olam kulo, simbolčnog programa, zajedno sa horom Hašira iz Novog Sada i beogradskim horom Braća Baruh, a dirigent hora Adi, profesor Akademije za muziku i ples u Jeusalimu, Oded Šomroni, održao je mladim dirigentima dvodnevni majstorski kurs horskog dirigovanja, u okviru kojeg su učesnici imali individualne sesije sa maestrom, ali i jedinstvenu priliku da diriguju horom Adi.

 

U programu festivala posebno je istaknut majstorski kurs operskog pevanja čuvenog soprana Metropolitan opere, Olge Makarine. Jedanaest mladih operskih pevača imalo je priliku da tri dana radi na usavršavanju svog pevanja sa ovim vrhunskim sopranom na individualnim sesijama koje su bile propraćene i zapaženim brojem pasivnih učesnika, u sjajnom prostoru Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, uz profesionalnu saradnju operskog korepetitora Narodnog pozorišta, Srđana Jarakovića. Četvrtog dana majstorskog kursa na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu održan završni koncert polaznika majstorskog kursa, na kojem su učesnici predstavili rezultate svog rada sa gospođom Makarinom, nakon čega su im dodeljeni sertifikati o učešću.

 

I sam kao pevač i dirigent u Narodnom pozorištu imao sam priliku da radim sa mnogim mladim operskim umetnicima i steknem uvid u značaj usavršavanja na vrhunskom nivou, naročito na početku operske karijere. Upravo iz tog razloga, želeo sam da mladim operskim pevačima pružimo priliku da rade i slušaju časove ovog vrhunskog soprana i pedagoga, sa kojom inače rade studenti najprestižnijih muzičkih institucija, a veoma mi je drago što je kurs bio dobro propraćen i što su se u publici kursa našli i drugi učenici i studenti pevanja, ali i nastavnici i profesori fakulteta, pa i prvaci našeg pozorišta. Pevači su bili prezadovoljni radom sa Olgom, a naročito mi je drago što i će im sam rad sa njom biti naročito značajna referenca u profesionalnim biografijama.

 

Možda i najznačajniji deo programa Rosi festa, koji planiramo da zadržimo na svakoj ediciji festivala, jeste Konkurs za mlade kompozitore sa nazivom Portreti i sećanja, čija se tema odnosi na sećanja o stradanjima za vreme Drugog svetskog rata, a održava se svakog 27. januara, na  Svetski dan sećanja na žrtve Holokausta, te mladi kompozitori imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u oblasti očuvanja sećanja na žrtve Holokausta, ali i odavanja počasti onima koji su mu se suprotstavili.

 

Cilj ovog koncepta je da se putem angažovanja mladih, talentovanih umetnika najrazličitijih profila i nacionalnosti podigne svest o neophodnosti promovisanja edukacije, istraživanja, sećanja i govora o Holokaustu na najvišem umetničkom nivou, te u ovom segmentu Rosi fest naročito produbljuje jedan od svojih osnovnih ciljeva, a to je razvijanje duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja.

Takođe, nastoji se da se tematikom kojom se konkurs, kao i sam festival, bavi, podstaknu mladi umetnici, ali i publika festivala, u daljem nastojanju da se bave istraživanjem događaja, literarnih i drugih dela vezanih za tematiku Holokausta, dok će njihova umetnička dela nastala ovom prilikom postati sastavni deo svetske umetničke baštine, ali i repertoara učesnika festivala iz svih zemalja, te će preko proširene programske osnove, umetnici i dalje aktivno nastaviti da čuvaju sećanje na ovaj strašan deo ljudske istorije i nakon završetka festivala. Rossi fest ovakvim načinom delovanja preuzima značajnu ulogu u baštinjenju kulturne svesti o Holokaustu i stvara novu kulturnu sferu u umetničkoj praksi budućih pokoljenja.

25. januar 2018. 

20:00 Svečana sala Skupštine grada

SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA I

KONCERT ANSAMBLA PROFETI DELLA QUINTA

(Bazel, Švajcarska)

Umetnički rukovodilac: Elam Rotem

20:00 Novosadska Sinagoga

KONCERT HORA ADI (Izrael)

Umetnički rukovodilac: Oded Šomroni (Izrael)

 

26. januar 2018.

10:00 - 16:00 Muzej Narodnog pozorišta

MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA SA DIVOM OLGOM MAKARINOM

Srđan Jaraković, pijanista

 

10:00-14:00 Jevrejska opština Beograd

MAJSTORSKI KURS HORSKOG DIRIGOVANJA SA DIRIGENTOM ODEDOM ŠOMRONIJEM

(Akademija za ples i muziku, Jerusalim, Izrael)

 

18:00 Galerija Jevrejske opštine Beograd

PREDAVANJE Prof. Ane Stefanović

Sinteza zapadnoevropske i jevrejske muzičke / literarne / religijske tradicije: transepohalni dijalozi ova dva kulturna obrasca kroz njihove diskurse, tekstove i dela

 

20:00 Svečana sale Jevrejske opštine Beograd

KONCERT HORSKE MUZIKE KOL HAOLAM KULO

Izvođači: 

Ansambl Adi (Izrael)

Hor Braća Baruh (Beograd)

Hor Hašira (Novi Sad)​

          

27. januar 2018.

10:00 - 16:00 Muzej Narodnog pozorišta

MAJSTORSKI KURS OPERSKOG PEVANJA SA DIVOM OLGOM MAKARINOM

 

10:00-14:00 Jevrejska opština Beograd

MAJSTORSKI KURS HORSKOG DIRIGOVANJA SA DIRIGENTOM ODEDOM ŠOMRONIJEM

20:30 Svečana sala Jevrejske opštine Beograd

KONCERT PORTRETI I SEĆANJA

Dela mladih kompozitora sa istoimenog konkursa.

Učesnici:

Jevrejski kamerni orkestar

Hor Braća Baruh

Vokalni i instrumentalni solisti (Ladislav Mezei, Rona Israel, Yael Sayag...)

28. januar 2018.

12:00 Velika scena Narodnog pozorišta

SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA I GALA KONCERT

Izvođači: 

Profeti della Quinta (Švajcarska)

Ansambl Adi (Izrael)

Hor Braća Baruh (Beograd)

Hor Hašira  (Novi Sad)

Jevrejski kamerni  orkestar (Beograd)

Vokalni solisti: 

Yael Sayag,  sopran (IL)

Rona Israel, sopran (IL)

Shai Terry, mezzo sopran (IL)

Dror Jacob Schafer, tenor (IL)

Christian Wagner, bariton (GER)

Aleksandra Jovanović, sopran (SRB)

Iva Profaca, mecosporan (SRB)

Roberto Jakini, tenor (ITA)

Vuk Zekić, bariton (SRB)

17:00 Scena Raša Plaović, Narodno pozorište 

KONCERT POLAZNIKA MAJSTORSKOG KURSA OPERSKOG PEVANJA

Na prvom konkursu Umetnički savet festivala odabrao je dela petoro mladih i izrazito talentovanih kompozitora, pisana za različite sastave: Psalm za solo sopran Damjana Jovičina, Nivana za mešoviti hor Juga Markovića, Porcelan za ženski hor i gudački kvintet Tamar Šalit, Slike sećanja iz Dunavske ulice za sopran, violinu i klavir, Vladice Mikićević i Pugna interior za  gudački orkestar Stefana Naerca, koja su izvedena zajedno sa delima evropskih kompozitora XIX i XX kao što su Sergej Prokofjev i Luis Levandovski, ali i srpskih kompozitora - Aleksandra Vujića, Aleksandra Simića i Rafaila Blama, na koncertu sa nazivom Portreti i sećanja, održanom specifičnoj atmosferi pod svećama u sali Jevrejske opštine Beograd.

Naročito mi je drago što smo prvim festivalom započeli tradiciju ovakvog tematskog konkursa za kompozitore, a u narednim edicijama faestivala nameravamo da platformu konkursa još više proširimo. Samo nekoliko meseci nakon festivala dobijamo vesti da ovi mladi ljudi dobijaju nagrade, a njihova dela su primljena i na druge internacionalne  festivale i veoma sam srećan što će se Rosi fest naći u njihovim biografijama, ali i njihova imena u istoriji Rosi festa.

Nakon četiri dana intenzivnog i raznovrsnog programa, na Velikoj sceni pune sale Narodnog pozorištu u Beogradu održano je svečano zatvaranje festivala - Gala koncert, kao i dodela povelja Kneset, na kojem je publika imala priliku da čuje najlepše operske arije, ansamble i horske numere u izvođenju solista iz Iraela, Srbije i Amerike, horova Braća Baruh i Adi i Jevrejskog kamernog orkestra iz Beograda, a koncertom su dirigovali Oded Šomroni (Izrael), Mark Voloh (Izrael) i Stefan Zekić (Srbija).

Želeli smo da obogatimo kulturnu ponudu Beograda i Srbije muzičkim festivalom jedinstvenim po temi u ovom delu Evrope, a namera nam je da se nađemo među budućim liderima kulturnih manifestacija u zemlji i regionu. Prva edicija festivala organizovana je zahvaljujući podršci organizacija i institucija koje su prepoznale vrednost jednog ovakvog festivala, a nadamo se da će sada, kada su postavljeni temelji prvom, druga edicija naići na još širu podršku. Pripreme za sledeći festival su uveliko u toku, a naredna edicija doneće nove zanimljive goste, širi spektar predavanja i majstorskih kurseva, kao i specijalne nagrade kao podsticaj za mlade operske pevače i kompozitore.

IMG_4646.jpg
OPENING CEREMONY AND CONCERT OF THE ENSEMBLE PROFETI DELLA QUINTA 

The first edition of Rossi fest was opened with the concert, named The Songs of Solomon, of the amazing ensemble Profeti della Quinta, famous for their interpretation of Rossi`s music. The concert was held in the beautiful hall of the Assembly of the City of Belgrade, where the audience could hear premiere performances of Rossi`s, as well as Elam Rotem`s pieces. More info

IMG_6052a_resize.jpg
ADI CHOIR CONCERT "JEWISH MUSIC FROM ALL AROUND THE WORLD" 

Along with the Belgrade audience, the Novi Sad audience had the opportunity to enjoy one of the concerts from Rossi Fest 2018 Program - a concert by Adi Young Israeli Choir, called Jewish music from all around the world, held in the wonderful Synagogue of Novi Sad. More info

IMG_4524.jpg
OPERA SINGING MASTERCLASS WITH OLGA MAKARINA

A special place in Rossi fest program goes to Opera singing masterclass and the honor to host a renowned soprano from Metropolitan Opera, Ms. Olga Makarina. Selected candidates had a three-day sessions with Ms. Makarina in the Museum of the National Theatre in Belgrade, as well as the Final concert of masterclass on the Raša Plaovic stage of the National Theatre in Belgrade, both accompanied by the official National theatre repetiteur, Srđan Jaraković.  More info

IMG_5306.jpg
CHORAL CONDUCTING MASTERCLASS WITH ODED SHOMRONY

We are very happy that maestro Oded Shomrony gave a two-day masterclass in choral conducting at Rossi fest 2018, with two different sessions - individual sessions with maestro Shomrony intended for young conductors, students of conducting, but also students of secondary music schools who want to engage in conducting; whereas the second session - conducting Adi Chor, was intended exclusively for experienced students of conducting and young conductors. More info

IMG_4804.jpg
LECTURE "THE WORK OF SALAMON ROSSI IN THE EVE OF MUSICAL MODERNITY"

Prof. Ane Stefanović

Member of Rossi fest's Artisti Committee, distinguished musicologist and full-time professor at the Faculty ofMusic, Belgrade, dr Ana Stefanović, gave an interesting lecture The Work of Salomone Rossi on the Eve of Musical Modernity at the Jewish Community hall in Belgrade.  More info

IMG_5169.jpg
CONCERT KOL HAOLAM KULO

On the second day of the festival, a concert named Kol ha'olam kulo was held in Concert hall of the Jewish Community Belgrade. The participants of this concert were three choirs: Adi Youth Choir (Jerusalem), Choir Hashira (Novi Sad) and Baruch Brother Choir (Belgrade). More info

candle.jpg
CONCERT "PORTRAITS AND REMEMBRANCE"

On of the most important parts of Rossi Fest program is a concert Portraits and Remembrance, organised for the occasion of marking the Holocaust Remembrance Day, in the Hall of Jewish Community Belgrade.

 

The concert was preceded by an Open call for young composers, with the same name, where the works of five young composers - Damjan Jovičin (BIH / SRB), Jug Konstantin Marković (SRB), Tamar Melanie Shalit (ISR), Stefan Naerac (SRB) and Vladica Mikićević (SRB) - were chosen for Rossi Fest 2018 Program. 

 

The program of the Portraits and Remembrance Concert consisted of works contemporary Serbian composers` works, such as such as Aleksandar Vujić, Aleksandar Simić and Rafailo Blam, as well as the works of XIX and XX century European composers, such as Sergei Prokofiev and Louis Lewandowski, which were inspired by or written on Jewish themes.

 

The concert was organised in cooperation with the following participants: Jewish Chamber Orchestra, Baruch Brothers Choir, Laidslav Mezei (Vcl), Duško Nikolić (Vl), Marko Kovač (Pf), Nikola Đurica (Cl), sopranos - Milena Damnjanović and Mina Gligorić, tenor Roberto Jachini, and conductors - Stefan Zekić, Dijana Cvetković and Đorđe Perović.  More info

IMG_2816.jpg
FINAL CONCERT OF OPERA SINGING MASTERCLASS

Part of the program of the last day Rossi Fest 2018 was a concert on Raša Plaović Stage of the National Theatre in Belgrade, where the participants presented the programme they were working on during the previous days of the Masterclass, followed by candidates` receiving of Certificates for their participation in the Masterclass.

The accompanist at the concert was an official repetiteur of the Opera of the National Theatre in Belgrade, Srđan Jaraković.  More info

IMG_6454.jpg
FESTIVAL CLOSING AND GALA CONCERT

Rossi Fest 2018 was officially closed with a Gala Concert and a ceremony of assignment of Knesset awards on the Main stage of the National Theatre in Belgrade.

The audience had the opportunity to hear famous opera arias, duets, ouvertures and choir numbers, interpreted by the soloists from Israel, America and Serbia; ensembles Adi, Baruch Brothers and Jewish Chamber Orchestra and conductors Oded Shomrony, Mark Voloch and Stefan Zekić.  More info

sponzori poslednji trans.png
bottom of page